2008/04/19

een grappige discussie

(filed under meditatie)

Ik ben sinds januari aan het mediteren. Elke week probeer ik een meditatie-bijeenkomst bij te wonen, wat vaak wel lukt maar soms ook niet. De laatste paar weken waren er wat nieuwe mensen bij de meditatie. Een paar studenten, jongemannen die psychologie studeren, zeer intellectueel ingesteld. En een paar meisjes die al aan het werk zijn.

Er ontspon zich een heel grappig gesprek tussen de nieuwelingen in de nabespreking van de meditatie. Een van de meisjes vertelde dat ze het heel fijn vond om te doen, en dat het ook impact had op haar dagelijkse leven.
"Als ik gestresst ben op mijn werk of ik ben geirriteerd dan ga ik ook even dat benoemen en dat helpt me dan weer om er weer wat meer los van te komen." vertelde zij.
Later vroeg een van de intellectuele jongens zich iets af. Hij zei: "Bij meditatie gaat het dus om accepteren wat er is. Maar soms wil je ook wel eens iets doen aan een probleem."
Het meisje sprong hier onmiddelijk op in. "Soms kun je ergens niks aan veranderen." zei ze. "Stel, er staat een heipaal voor mijn deur en ik ga mediteren dan kan ik benoemen dat het heien mij irriteert. En doordat ik het benoemd heb wordt het gelijk al minder irritant."
"Ja," zei onze begeleidster. "Mediteren gaat om het opmerken, om het bewust worden van. Want vaak ben je geirriteerd zonder dat je het zelf weet, en dat is pas echt onprettig. Dan kun je ook niet kiezen hoe je reageert, en dan kun je die irritatie ook moeilijker loslaten"
Nu kwam de hele grappige reactie van de jongen... je zag hem nadenken... en... "je kunt dus problemen onderverdelen in twee categorieen: dingen waar je wat aan kunt doen en dingen waar je niks aan kunt doen..."
Hij was helemaal aan het probleemoplossen, en dat terwijl hij net twee uur achter elkaar de gelegenheid had gehad om niks te doen, alleen maar te zijn. Zo moeilijk kan het voor een beginneling zijn om te herkennen waar het om gaat in de meditatie.
Ook grappig om te merken: ik ben amper drie maanden ver met mediteren en vind deze gedachten van die jongen dus erg lachwekkend, terwijl ik drie maanden geleden precies hetzelfde had kunnen reageren...
Het kan dus heel moeilijk zijn om te herkennen waar het om gaat, maar eenmaal herkend is het eigenlijk niet een heel ingewikkeld iets.

Het voorbeeld van het meisje is misschien ook wel net zo misleidend als de gedachten van de jongen. Doordat zij zo snel insprong op de discussie met haar eigen ervaringen, hoe zij het toepast in haar leven, lijkt meditatie gekoppeld aan niet-handelen. Maar je kunt het combineren met activiteiten: lopen, praten, alles eigenlijk. Iemand als Ghandi laat ook wel zien dat mediteren ook heel erg bruikbaar is als je juist heel erg bezig bent met een concreet doel. Meditatie hoeft dus helemaal niet te betekenen dat je de rest van je leven op een stoel doorbrengt.

Even later vroeg de jongen: "ik dacht dat meditatie ook ging om meester worden van je gedachten, wat valt daar dan over te zeggen?"
Iemand schoot in de lach en zei: "Haha, probeer eerst maar eens te zorgen dat de gedachten niet de meester van jou zijn."
Dat was wel een geestige samenvatting van wat er gebeurd was.

Blog menu

Diversen

about

boeken

comicbookedit

comics

meditatie

nwsnewsnieuws

programming