2006/07/30

Anna Enquist - De thuiskomst

(filed under boeken)

Hoe is het als je als moeder je man en al je kinderen overleeft? En hoe is het om de vrouw van een 18e eeuwse zeeman te zijn, iemand die reizen maakt die vaak jarenlang duren en die lang niet altijd goed aflopen?

Dat zijn de thema's van Anna Enquist's roman "de thuiskomst". Het is het verhaal van James Cook gezien vanuit het perspectief van zijn vrouw.

Anna Enquist is naast schrijfter ook musicus. In een lezing van haar over literatuur en muziek las ik dat ze er naar streeft om literatuur te schrijven die klinkt als muziek.

De emoties van muziek zijn er zeker, het is een intens boek. Muziek wordt als thema het boek binnengesmokkeld: een van de zonen van Cook is in het boek erg musicaal, en diens leraar, de organist Hartland (een van de karakters van het boek die fictief is toegevoegd aan het historische verhaal) speelt voor de moeder een muziekstuk na het overlijden van deze zoon.

"In het tweede gedeelte werd zelfs de baslijn door vertwijfeling getekend. Daarboven vulde de melodie met klaaglijke snikken en uitroepen tot barstens toe de strakke cadans van de maat. Alles daalde, viel, stortte neer.

Toen gebeurde het wonder. Vanuit de diepte kwam de melodie, nu geormd door regelmatige, zekere tonen, gestaag omhoog, gesteund door de stevig meeklimmende bas. Het kwam Elisabeth voor alsof een venster opensloeg en zicht bood op een oneindige weidsheid. Daar zou zij kunnen gaan, met opgeheven hoofd en zonder tranen, in het nesef dat haar oon deze muziek had liefgehad."

Al met al is "De thuiskomst" dan ook beslist geen "echte" historische roman. De karakters voelen vaak een beetje 20e eeuws aan. Wat wel erg goed gelukt is is het leggen van emoties in de tekst. Het boek heet de thuiskomst, en het huis is ook erg belangrijk in het boek. Kleine dingen in het huis roepen steeds weer herinneringen en gevoelens op aan mensen die weggegaan zijn.

Toch heb ik het gevoel dat bovenstaand muziekcitaat uit het derde deel een beetje de kern van de plot blijft... het idee dat je iets met muziek en literatuur samen moet doen.

Dat lukt niet zo. Dit citaat maakte me reuzenieuwsgierig naar over welke muziek het nu eigenlijk ging (Bach), maar het is meer een soort recensie-binnen-een-verhaal dan dat de taal hier nieuwe muziek op zichzelf is.

 

 

Blog menu

Diversen

about

boeken

comicbookedit

comics

meditatie

nwsnewsnieuws

programming