2006/07/30

Daniel Pennac - De dictator en de hangmat

(filed under boeken)

Erg grappige boeken zijn best wel moeilijk te vinden. John Irving vind ik zeldzaam grappig. Kan ik nog een ander voorbeeld verzinnen....? Er komt nu even niks naar boven.

Probleem met grappigheid is dat als je er veel van in een verhaal stopt, de verhalen vaak andere, minder oppervlakkige emoties gaan ontberen. En de schrijver gaat ook vaak wel wat zelfgenoegzaam klinken van veel grapjes.

Maar kortgeleden las ik dus "De dictator en de hangmat" van de Franse schrijver Daniel Pennac. Dit is er echt weer eentje!

De plot: een dictator van een zuidamerikaanse bananenreplubiek stelt een dubbelganger aan, omdat hij bang is vermoord te worden. De dubbelganger houdt het een tijdje uit maar besluit dan op zijn beurt ook weer een dubbelganger aan te stellen, die ook weer... enz.

Het verhaal gaat over de dictator, de eerste dubbelganger (die naar Hollywood emigreert omdat hij filmacteur wil worden), en enige andere dubbelgangers.

Het wordt afgewisseld met hoofdstukjes waarin de schrijver over zichzelf vertelt, en hoe hij op het idee gekomen is om de "Dictator en de hangmat" te schrijven.

Die hoofdstukjes zijn af en toe wel erg Frans en postmodern van stijl. Soms wordt het daar iets minder grappig van. Maar over het algemeen genomen is het boek zo grappig dat het beslist de moeite van het lezen waard is!

Blog menu

Diversen

about

boeken

comicbookedit

comics

meditatie

nwsnewsnieuws

programming