2006/07/30

Michel Faber - de Fahrenheid-tweeling

(filed under boeken)

Weinig mensen houden van verhalenbundels. Maar verhalen kunnen wonderschoon zijn, juist omdat ze wat beperkter zijn dan romans.

Denk bijvoorbeeld eens aan verhalen van Toon Tellegen, Roald Dahl, of Belcampo. Allemaal schrijvers die erg kunnen uitblinken in een korte tekst.

Michel Faber kan dat zeker ook. In deze verhalenbundel vind je vaak verhalen die verbluffend simpel van opzet zijn. Verhalen die een slechts een kleine, beperkte gebeurtenis beschrijven, grotendeels realistisch, alhoewel er soms ook een een kleine 'draai' aan de realiteit gegeven is.

De verhalen zijn vaak best wel deprimerend, gaan over probleemmensen in acherstandsgebieden. Drugsverslaafden. Daklozen. Verbroken relaties.

De schrijver sympathiseert altijd wel heel erg met zijn hoofdpersonen en laat ze vaak iets doen om hun eigen leven dragelijker te maken. Soms pakt dat dan helemaal verkeerd uit, doordat de hoofdpersonen al zo'n verknipte kijk op de realiteit hebben dat hun daad de boel alleen maar erger maakt. Maar soms pakt het ook wonderlijk goed uit. En dan is "de Fahrenheid-tweeling" een erg troostvol boek om te lezen, volgepakt met kleine juweeltjes.

Ik zal hier 1 verhaal verklappen, om toch een voorbeeldje te kunnen geven. In 1 van de verhalen lezen we over Manny. Manny is verslaafd aan een computerspel. Hij eet pizza, drinkt cola, en woont op een flat zonder contact met de buren te hebben. Heel zijn leven draait om het spel. Op een avond belt de onderbuurvrouw aan. Zij heeft qua indeling precies dezelfde flat, maar er staan hele andere spullen in. Zij is een alternatieveling, vegetarisch, en ze gelooft in een of andere vage new age achtige religie. Ze belt aan omdat er een muis in haar huis zit.

De twee wereldvreemde personen houden de onderlinge interactie erg kort. Die verloopt ook hoogst houterig. Achteraf vraagt Manny zich nog af of hij toch een versierpoging had moeten doen, omdat hij per slot van rekening een man is en zij een vrouw.

Die versierpoging zou uiteraard weinig kans van slagen hebben tussen twee van die 'eilanden'. Maar toch, ondanks alles, slaagt Manny erin om zijn onderbuurvrouw te helpen met haar muizenprobleem. Aanvankelijk is Manny van plan de muis te doodden. Maar het meisje wil dat niet hebben en dus vangt hij de muis zelfs levend voor haar.

Dan zegt zij dat hij de muis van het balkon (2 hoog) naar beneden moet gooien, volgens haar overleven muizen zo'n val wel. In het aandoenlijke slot van het verhaal lezen we hoe Manny met een zaklantaarn in de bosjes controleert of de muis de val inderdaad ook overleefd heeft...

De bundel staat vol van dit soort hele menselijke verhalen. Het is een absolute aanrader!

Blog menu

Diversen

about

boeken

comicbookedit

comics

meditatie

nwsnewsnieuws

programming