2007/06/15

Jan's vijf seconden roem op JSpring

(filed under programming)

Het zit er weer op, Jspring 2007, waar Jan dus zijn eerste 5 seconden roem beleefde door een presentatie te geven over SwiXml, een XUL tool die in ComicBookEdit wordt gebruikt.

De presentatie ging redelijk zoals gepland. In het zaaltje zaten zo'n 70?-100? mensen. Ik wist mijn verhaal binnen de tijd te vertellen. In hoeverre het praatje enige indruk maakte op hoeveel procent van de zaal, vind ik erg moeilijk te beoordelen. Maar er waren genoeg vragenstellers, wat ik als een positief teken beschouw. Helaas kon ik die mensen niet echt de ruimte gunnen die ik zou willen, want ik had mijn presentatie strak af in de maximale tijd. Tijdens het oefenen hield ik altijd een paar minuten over. Het verschil komt vermoedelijk doordat de zaal ook niet op tijd dichtging waardoor de sessie vermoedelijk toch 5 minuten korter was dan volgens 'officiele' tijden. Maar dat is achteraf speculeren... ik zat in een dusdanige tunnelvisie dat ik geen moment op de klok keek. Net zo min als ik de mensen in de zaal echt goed geteld heb.

Ook waren er een paar (maar niet veel) napraters. Gegeven het feit dat elke naprater dubbel telt als je vlak voor de lunch presenteert ;-) denk ik dat al deze dingen er wel op wijzen dat het praatje wel overkwam...

Uiteraard ging 1 van de demo's mis! Dat hoort zo bij een 'officiele presentatie'. Hoe kon dat nu weer? Ik heb de dag van te voren de demo applicatie nog uitgebreid, om de Gridbag- en de menu voorbeelden toe te voegen. Deze eigenlijk niet om ze echt goed te presenteren, maar meer omdat ze gewoon leuk zijn voor achteraf, als mensen de demo file's kunnen downloaden.

Ik had per ongeluk een oudere versie aangepast en deze meegenomen richting JSpring.... very stupid! (En toch weer iets niet getest natuurlijk).

Maar al met al vond ik het presenteren een bijzonder leuke ervaring. Ik ga het nog wel vaker doen. Een bijzonder boeiend onderdeel van de ervaring was ook van te voren in de "artiestenkamer" nog even alles doornemen, en daar andere sprekers te ontmoeten en te zien wat die vlak voor hun presentatie nog deden.

Sommigen zaten heel geconcentreerd te werken. Anderen waren juist heel erg uit op een gesprek. Ikzelf was vooral 'niets aan het doen'. Een soort van mediteren. Mijzelf heel prettig voelen. Ik voelde me inderdaad prettig... kon heel goed alle spanning even loslaten. De spanning kwam vlak van te voren, toen ik de zaal binnen ging, wel weer terug, natuurlijk, maar het was echt merkwaardig hoe rustig ik kon worden, en hoe erg ik ook kon genieten van de stilte, vlak voor die presentatie. Dat moment van stilte zou ik ook niet graag gemist willen hebben!

Ik heb ook nog wat gekletst met de andere sprekers. 1 spreker vertelde mij dat hij het wel vaker doet, en dat hij het heel erg leuk vind, en dat voor hem de uitdaging ook is om voor steeds grotere groepen presentaties te geven.

Dat heb ik nu ook wel een klein beetje... maar tegelijkertijd heeft het spreken-voor-publiek bij mij ook weer de herinnering opgeroepen aan schrijven-voor-publiek. Je kunt, zelfs in een kort artikel, je veel genuanceerder en dieper uitdrukken dan in zo'n 50 minuten praatje ooit zou lukken. Het lukken of niet lukken van de communicatie is veel minder afhankelijk van 1 piekmoment. Daar staat dan weer tegenover dat je met een goed praatje misschien de harten van mensen kunt stelen en daardoor meer overtuigend kunt zijn dan met een goed artikel.

Of ik nu zo'n sterspreker ben dat ik echt de harten van mensen kan stelen... betwijfel ik, maar ik ga het vast nog wel eens vaker proberen, als het zo uitkomt.

Blog menu

Diversen

about

boeken

comicbookedit

comics

meditatie

nwsnewsnieuws

programming